آذوح: عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای مفصل به سه زبان ( ترکی ،انگلیسی و فارسی ) در خصوص دستگیری فعالین ملی آذربایجان درمراسم همایش فعالین ملی آذربایجان درقلعه بابک و کوه ساوالان مربوط به تیرماه و مرداد ماه امسال ضمن درخواست آزادی بی قید و شرط ابراهیم نوری فعال حقوق ترک‌ آذربایجانی در بند، برائت تمام بازداشت شدگانی که به قید وثیقه آزاد شدند را خواستار شد.

عفو بین الملل با اعلام اینکه تحقیقات جامع و موثقی از مراسمات امسال بالاخص مراسم قلعه بابک را داشته، از مقامات ایرانی درخواست کرده که تحقیقات فوری،بیطرفانه مستقل و مٶثری نیز در خصوص شکایات در باره شکنجه را آغاز کرده و افراد مسئول را مطابق با استانداردهای بین‌المللی دادرسی، منصفانه محاکمه نماید.

عفو بین الملل اعلام کرده است،این سازمان موضوع را از نزدیک رصد می‌کرده و ضمن مطالعه دقیق مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های مستقل، دست کم با ده تن از دستگیرشدگان نیز مصاحبه مفصلی انجام داده است.

در این گزارش تصریح شده است: علاوه بر دستگیریها و بازداشتهای خودسرانه، عفو بینالملل گزارشاتی تاثرآور از شکنجه و سایر رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز توسط نیروهای امنیتی علیه فعاالن ترک آذربایجانی دریافت کرده است.

مقامات باید تحقیقات فوری، بیطرفانه، مستقل و موثری را در خصوص شکایات درباره شکنجه آغاز کرده و افراد مسئول را مطابق با استانداردهای بینالمللی دادرسی منصفانه محاکمه کنند.

عفو بین الملل معتقد است مراسماتی همچون قلعه بابک فرصتی برای تجلیل از فرهنگ ترک های آذربایجانی و بیان شکایت از تبعیضات، علیه ایشان می‌باشد.

این سازمان با انزجار از تبعیض‌نژادی ماده ۲۷ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران نیز عضو آن است را گوش زد کرده و تصریح میکند که اقلیتهای اتنیکی، مذهبی و زبانی نباید از حق برخورداری از فرهنگ، اظهار و اجرای مذهب یا استفاده از زبان خود محروم شوند.

در گزارش عفو بین الملل شمار دستگیرشدگان دو مراسم قلعه بابک و مراسم کوه ساوالان حدودا۱۲۰ نفر اعلام شده که بصورت جداگانه بازداشت تعدادی از دستگیرشدگان از جمله عباس لسانی،ابراهیم نوری،جعفر رستمی راد، کیومرث اسلامی،حمید ادیب شفق،محمد جولانی،میثم جولانی،علی خیرجو،محسن اسمعیلی،عسگر اکبرزاده،رحیم غلامی،علی واثقی،سعید صادقی فر، مهدی هوشمند،مرتضی پروین، مصطفی پروین،توحید امیرامینی،علی روحبخش،غلام قلیزاده،محمد آزاد، مورد بررسی قرار گرفته است.

عفو بین‌الملل همچنین با استناد به گزارشات آهراز ضمن تأسف از روند محاکمه فعالین ائتنیکی از وضعیت سیامک میرزایی و لطیف حسنی دو فعال حقوق ترکهای آذربایجان در زندان‌های ایران ابراز نگرانی کرده است.

عفو بین الملل توصیه هایی نیز جهت رعایت آزادی بیان و حقوق اقلیت های ائتنیکی و همچنین پرهیز از بازداشت های خودسرانه و توقف آزار اذیت و شکنجه فعالین ملی آذربایجان به مقامات مسئول ایران اعلام کرده است.

گزارش تاکید میکند،ایران به عنوان یکی از اعضای کنوانسیون بینالمللی رفع کلیه اشکال تبعیض نژادی موظف است که برای جلوگیری، منع و رفع تبعیض نژادی تدابیر مؤثری اتخاذ نماید.

https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE1388892018TURKISH.PDF

https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE1388892018ENGLISH.PDF

https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE1388892018PERSIAN.PDF

آذوح