آذوح: با نزدیک شدن تاریخ تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران و چالشهای جدید تولیدکنندگان نفت اوپک برای جبران کمبود نفت در بازار جهانی، در نخستین هفته ماه اکتبر صادرات نفت ایران باز هم کاهش یافت.
بهگزارش رویترز، جمهوری اسلامی در هفته اول ماه اکتبر ۱,۱ میلیون بشکه نفت خام در روز صادر کرده است.
یک منبع صنعتی نیز که صادرات نفت را هم دنبال میکند به رویترز گفته است که توزیع نفت ایران در ماه اکتبر تاکنون کمتر از یک میلیون بشکه در روز بوده است.
این در حالی است که در ماه آوریل، یعنی قبل از آنکه آمریکا از توافق هستهای با ایران (برجام) خارج شود، صادرات نفت ایران دستکم ۲,۵ میلیون بشکه در روز بود.
پایینترین حد صادرات نفت ایران در ماههای اخیر در ماه سپتامبر بود که روزانه ۱,۶ میلیون بشکه نفت صادر کرد.
خروج آمریکا از برجام در ۱۸ اردیبهشت / ۲۱ آوریل سال جاری تحریمهای جدید این کشور علیه ایران را بهدنبال داشت. دور اول تحریمها علیه جمهوری اسلامی از ۱۵ مرداد / ۶ اوت آغاز شد و دور دوم که بیشتر تحریمهای نفتی را شامل میشود از ۴ نوامبر / ۱۳ آبان به اجرا در خواهد آمد.
برنامه کشتیهای نفتکش از قبل تنظیم میشود و جریان صدور نفت ممکن است از هفتهای به هفته دیگر تغییر کند. با این حال، آمار هفته نخست اکتبر نشاندهنده آن است که صادرات ایران بیشتر از آنچه که پیشبینی شده بود کاهش مییابد و به همین سبب ممکن است عربستان سعودی، روسیه (کشور غیراوپک) و دیگر تولیدکنندگان نتوانند به سرعت شکاف ناشی از کمبود نفت ایران را پُر کنند. محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی هفته گذشته در گفتوگو با خبرگزاری بلومبرگ گفته بود که عربستان به ازای هر یک بشکه نفتی که ایران تولید نمیکند، دو بشکه نفت تولید کرده است.
وزیر نفت جمهوری اسلامی دوشنبه ۱۶ مهر در جمع خبرنگاران در تهران با رد ادعای عربستان درباره پر کردن خلع نفتی ایران در بازار گفته است: « چنین گزافهگوییها ممکن است آقای ترامپ را راضی کند، اما بازار هرگز چنین ادعاهایی را باور نمیکند.
وزیر نفت ایران وضعیت بازار و افزایش قیمتها را بهترین گواه دانسته و گفته است: «بازار با کمبود روبهروست و به درستی نگران کمبود شدید نفت است.»
نوربرت روکر، سرپرست تحقیقات اقتصادی در بانک سوئیسی جولیوس بائر موضع سختگیرانه دولت آمریکا در قبال ایران را عامل شدت گرفتن کاهش صادرات ایران میداند.
آمریکا بر کشورهای دیگر نیز فشار آورده است که تا ماه نوامبر واردات نفت خود از ایران را کاهش داده یا متوقف کنند.
تحریمها سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و سایر تولیدکنندگان نفت را مورد آزمایش قرار خواهد که تا چه میزان بازار را در تعادل نگه خواهند داشت. نفت خام برنت روز چهارشنبه هفته گذشته به ۸۶,۷۴ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین رقم از سال ۲۰۱۴ بود.
رویترز گفته که در طول هفته نخست ماه اکتبر ایران نفت خود را نه به اروپا که به هند، چین و خاورمیانه صادر کرده است.
دولت آمریکا برای کشورهایی که واردات نفت خود از ایران را کاهش دهند معافیتهایی در نظر گرفته است. هند دومین خریدار بزرگ نفت ایران پس از چین برای ماه نوامبر سفارش خرید نفت از ایران داده اما هنوز نمیداند که این معافیت شامل حالش خواهد شد یا خیر.
هم ایران و هم عربستان سعودی گفتهاند که تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران مانع از آن نخواهد شد که صادرات نفت جمهوری اسلامی کاملاً متوقف شود.
ایران تلاش میکند تا مانع از هرگونه افزایش تولید در اوپک شود. جمهوری اسلامی میگوید صادرات نفتاش ۳,۸ میلیون بشکه در روز است.
حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک در پایان ماه سپتامبر گفته بود: «بازار به یک بشکه نفت بیشتر نیاز ندارد.»
منابع نفتی پیش از این به رویترز گفته بودند که صادرات روزانه نفت ایران در ماه اوت / مرداد و شهریور امسال به کمتر از ۲ میلیون و ۱۰۰ بشکه رسید و در ماه سپتامبر نیز از این هم کمتر شد